Test Sensibilitat Alimentària   
Reaccions adverses als aliments 

Tecnologia de Traductor

En els nostres dies, a més del rigor diagnòstic, és necessària la utilització d'una terminologia precisa davant les Reaccions Adverses als Aliments. El 1984, l'Acadèmia Americana de lèrgia i Immunologia va publicar la delimitació dels termes a utilitzar en relació a les Reaccions Adverses induïdes per aliments. Bàsicament es diferencien dos grans grups de reaccions segons els mecanismes que els produeixen:

Les mediades per mecanismes immunològics, anomenades reaccions al · lèrgiques als aliments.

Les intervingudes per altres mecanismes, que s'engloben amb el terme d'intolerància alimentària dins de la qual es troben les alteracions metabòliques, dèficits enzimàtics, acció tòxica ...

Dins de les reaccions causades per mecanismes immunològics diferenciem els processos mediats per elevació de les Immunoglobulines IgE (que intervenen en processos anafilàctics), i els mitjans per elevació de les IgG.

És a aquest últim mecanisme de reacció al que anomenem "Sensibilitat Alimentària" per diferenciar-la de l'al · lèrgia típica.

 

Sensibilitat Alimentària

Els antígens (Ag) alimentaris més típics són glicoproteïnes de petit pes molecular (10.000 a 40.000 daltons) resistents a la hidròlisi per àcids i proteases, ia la desnaturalització per la calor.

Els antígens són captats per les cèl · lules M de l'epiteli que recobreix les Plaques de Peyer, on són processats per macròfags portadors de MHC-II, per al seu posterior presentació antigènica als limfòcits.

També alguns enteròcits són portadors de molècules de MHC-II i són capaços de presentar alguns antígens solubles. Es produeix així una sensibilització a l'antigen, que es tradueix en una resposta immunològica heterogènia, però en la qual predomina la producció d'IgA i la supressió de la resposta IgE.

Fins i tot en condicions normals, petites quantitats de macromolècules alimentàries són absorbides, i són ràpidament neutralitzades per immunoglobulines circulants, formant immunocomplexos, que contenen IgA o IgG, i són detectables d'una a tres hores després de la ingesta.

Nombrosos estudis relacionen els aliments amb reaccions d'hipersensibilitat mediada per immunoglobulines tipus IgG.

D'aquesta manera, la contínua ingestió dels aliments als quals s'és sensible provoca una constant presència d'anticossos en el torrent sanguini.


En què consisteix el Test de Sensibilitat Alimentària?

Es tracta d'una prova realitzada en el laboratori capaç de valorar la resposta no lèrgica que el sistema immunològic d'algunes persones desencadena de manera específica enfront de certs aliments.

La valoració d'aquesta reacció immunològica es porta a terme quantificant els nivells d'anticossos tipus IgG específics davant d'una sèrie d'aliments mitjançant la tècnica de Microarray.

La supressió de la dieta, dels aliments enfront dels quals s'han detectat uns nivells d'IgG elevats, provocarà la reducció o la supressió dels símptomes derivats d'aquesta reacció immunològica.


 

 

Indicacions

  • ·         Trastorns gastrointestinals.
  •            Dolor abdominal, restrenyiment, diarrea, nàusees, ...
  • ·         Trastorns dermatològics.
  •            Acne, psoriasi, èczema, urticària
  • ·         Trastorns respiratoris
  •            Tos, asma, bronquitis, rinitis crònica
  • ·         Trastorns endocrins
  •            Ascites, obesitat refractària a dieta hipocalòrica
  • ·         Trastorns musculars
  •            Artritis, rigidesa, fibromiàlgia
  • ·         Trastorns neurològics i psicològics
  •            Migranya, mareig, ansietat, depressió, ...

 

Presa de mostra i presentació del Test

Es realitza a partir de l'1 mostra de sèrum (1 ml).

Dejú i sense tractament amb corticoides ni antihistamínics.

Els resultats s'obtenen als 7 dies.

1.        Panell Dieta Mediterránea.90 aliments. 

2.        Panell Dieta General.145 aliments .

3.        Panell Ovo-Lacteo-Vegetariana. 164 aliments.

4.        Panell Dieta Completa. 220 aliments

Pa Panell Aditivos.24 Additius